Narodowe Centrum Badań i Rozwoju

Szukaj

Polecamy

SUSFOOD

drukuj
A A A

FP7 ERA-NET on Sustainable Food Production and Consumption

 

Termin rozpoczęcia projektu, jego zakończenia oraz czas trwania w miesiącach


01/12/2011 – 30/11/2014, 36 miesięcy

 

Zaproszenie do składania wniosków

 

I konkurs - planowany termin rozpoczęcia naboru wniosków luty 2013
II konkurs - planowany termin rozpoczęcia naboru wniosków styczeń 2014


Zakres przedmiotowy


Strategicznym celem inicjatywy ERA-NET SUSFOOD jest wzmocnienie naukowej współpracy pomiędzy członkami Unii Europejskiej oraz krajami stowarzyszonymi, prowadzącej do zwiększenia znaczenia badań w obszarze zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności w sposób czteroetapowy:

 

  1. Wymiana informacji, przegląd dotychczasowych badań w zakresie zrównoważonej żywności oraz dzielenie się dobrą praktyką;
  2. Analiza prowadzonych do tej pory prac badawczych w zakresie zrównoważonej żywności w celu wyeliminowania ich powielania, a także znalezienie nowych kierunków badań dotychczas niezidentyfikowanych.
  3. Podejmowanie wspólnych działań w celu zacieśniania współpracy pomiędzy partnerami;
  4. Organizowanie konkursów w celu wspierania wspólnych strategicznych przedsięwzięć badawczych.

 

Projekt ma charakter interdyscyplinarny, ponieważ obejmuje dziedziny nauki od biologii po inżynierię produkcji z włączeniem nauk społecznych, jest finansowany ze środków 7 Programu Ramowego Unii Europejskiej.


Projekt ma przyczynić się do:

 

  1. wzrostu zrównoważenia produkcji żywności (np. poprzez redukcję emisji CO2, zużycie energii i wody) oraz redukcji strat w łańcuchu żywnościowym jako odpowiedź na zwiększający się popyt na żywność;
  2. zmniejszenia wpływu produkcji żywności na środowisko;
  3. polepszenie jakości żywności i życia w sposób zrównoważony (lepszy dostęp do żywności i zdrowej diety);
  4. zachęcenie społeczeństwa do zrównoważonych postaw i zachowań konsumenckich;
  5. zwiększenie elastyczności w obrocie żywnością.


Koordynator


Francja – Institut National de la Recherche Agronomique (INRA)


Pozostali członkowie konsorcjum:

 

  1. Francja – Agence Nationale de la Recherche (ANR)
  2. Francja – Association de Coordination Technique pour L’Industrie Agroalimentaire (ACTIA)
  3. Niemcy – Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE)
  4. Niemcy – Bundesministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Verbraucherschutz (BMELV)
  5. Estonia – Pollumajandusministeerium (EVPM)
  6. Niemcy – Forschungszentrum  Juelich GMBH (Jülich)
  7. Dania – Forsknings- og Innovationsstyrelsen (DASTI)
  8. Szwecja – Forskningsrådet för Miljö, Areella Näringar och Samhällsbyggande (FORMAS)
  9. Hiszpania – Instituto de Fomento de la Region de Murcia (INFO MURCIA)
  10. Hiszpania – Instituto Nacional de Investigacion y Tecnologia Agraria y Alimentaria (INIA)
  11. Belgia – Eigen Vermogen van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (EV ILVO)
  12. Dania – Københavns Universitet (LMC)
  13. Finlandia – Maa ja Elintaviketalounden Tutkimuskeskus (MTT)
  14. Finlandia – Ministry of Agriculture and Forestry (MMM)
  15. Holandia – Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I)
  16. Włochy – Ministero delle Politiche Agricole Alimentari e Forestali (MIPAAF)
  17. Słowenia – Ministrstvo za Visoko Solstvo, Znanost in Tehnologijo (MVZT)
  18. Polska – Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR)
  19. Hiszpania – Elika Nekazaritzako Elikagaien Segurtasunarako Euskal Fundazioa (ELIKA)
  20. Norwegia – Norges Forskningsrad (RCN)
  21. Turcja – Ministry of Agriculture and Rural Affairs (Tagem)
  22. Wielka Brytania – The Technology Strategy Board (TSB)
  23. Wielka Brytania – The Secretary of State for Environment, Food and Rural Affairs (DEFRA)
  24. Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (Uefiscdi)

 

Działania w ramach pakietów zadań (WP)


WP1 – Przegląd i analiza realizowanych badań w dziedzinie zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności w Europie i definiowanie przyszłych potrzeb
WP2 – Opracowanie strategicznego międzynarodowego planu badawczego i programu
WP3 – Opracowanie narzędzi i procedur konkursowych
WP4 – Upowszechnianie wyników projektu
WP5 – Koordynacja i zarządzanie projektem

 

Strona projektu

 

http://www.susfood-era.net/

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
ul. Nowogrodzka 47a  00-695, Warszawa  tel: +48 22 39 07 401  fax: +48 22 20 13 408
REGON: 141032404  NIP: 701-007-37-77

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju 2011. Wszelkie prawa zastrzeżone.
realizacja: Ideo powered by CMS Edito